Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos tatarski, podawany na zimno, jest bardzo popularny nie tylko w Polsce, ale także w Anglii, Austrii i Francji. Głównym składnikiem jest majonez, a w zależności od kraju czy regionu, dobiera się do niego także inne produkty (m.in. korniszony, kapary, natkę pietruszki, grzyby marynowane). To idealny dodatek do wędlin i zimnych mięs, dlatego w naszym kraju jest popularny szczególnie w okolicach Wielkanocy.
Tradycyjny przepis na sos tatarski nie jest skomplikowany. Na początku trzeba ugotować jajka na twardo, a następnie wyjąć z nich żółtka. Połączyć je z pokrojonymi korniszonami, grzybkami marynowanymi, białkami jaj i chrzanem. Dzięki tym składnikom sos nabiera naprawdę intensywnego smaku. Nie może też zabraknąć przypraw, jak cukier, sól, pieprz i natka pietruszki. Całość wychodzi świeża i apetyczna.
Wiesz już, jak zrobić sos tatarski. Wyrazisty i charakterystyczny w smaku dodatek można wykorzystać na wiele sposobów. Do których potraw szczególnie pasuje?
Choć w składzie sosu tatarskiego znajdują się już jajka, to wcale nie przeszkadza, żebyś podał go właśnie do jajek na twardo. Smaki idealnie się uzupełniają, a jajka stają się bardziej aromatyczne i pełne smaku.
W Czechach sos tatarski zazwyczaj podaje się do tzw. smaženýego sýra, czyli panierowanego sera hermelín, gouda lub edam. Tradycyjna potrawa tamtejszej kuchni, serwowana z frytkami lub ziemniakami, jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem sosu.
Taka przekąska idealnie komponuje się z rybami, szczególnie smażonymi, panierowanymi i wędzonymi. Sos tatarski do śledzi, dorsza czy mintaja w chrupiącej posypce to tylko kilka pysznych propozycji. Możesz też dodać sos do dań z grilla, np. drobiowych szaszłyków, karkówki czy kiełbasek.
Przepis na sos tatarski przyda się na każdą okazję. Pasuje do burgerów (rybnych, mięsnych i warzywnych), kotlecików, różnego rodzaju kanapek, ale też sałatek (ziemniaczanych, jajecznych lub z dodatkiem mięsa). Podczas Wielkanocy podaje się go do domowych wędlin i pasztetu. Nie tylko podkręca ich smak, ale też sprawia, że są bardziej soczyste.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wymaga odrobiny pracy, ale wynag...
Odsłon: 79
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wymaga odrobiny pracy, ale wynag...
Odsłon: 79
Składniki
Zacznij od ugotowania jajek na twardo, czyli około 9-10 minut od momentu zagotowania się wody w rondelku. Przekrój je na pół, a następnie wyciągnij żółtka. Przetrzyj je przez sito i przełóż do miski.
Ogórki odsącz z zalewy i naprawdę drobno posiekaj. Dodaj do żółtek. Pokrój też bardzo drobno grzybki marynowane i białka. Dołóż do pozostałych składników. Majonez, musztardę i chrzan tarty dodaj do sosu.
Wsyp cukier, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj świeżą natkę pietruszki i dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz dodać do sosu tatarskiego odrobinę kwaskowatości, skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj.